Wereld beste frieten 


Friet is een kwestie van smaak en iedereen heeft hier een ander oordeel over.
Het is eigenlijk net als met een oliebol de ene houdt van veel vet en de ander zo min mogelijk.
Daarom schrijven wij hieronder over de meest populaire frietsoorten.

Belgische friet

Belgische frieten zijn van origine van het bintje gemaakt.
Dit is een aardappelsoort die alleen in het hart van de Europese aardappelmarkt groeit namelijk in België.
Het is een echt speciaal aardappel die je alleen voor friet kunt gebruiken.
Hij word op een duurzame manier geteeld in België en jaarlijks gaat er zon 4,4 miljoen ton door heel Europa heen.
De originele  Belgische frieten ook wel Vlaamse frieten genoemd zijn lekker dik en zacht.
Ze worden met de hand geschild en gesneden zodat je dagelijks echt verse frieten hebt.
Eerst worden ze voorgebakken zon 6 minuten op 130-140 graden Celsius.
En vervolgens worden ze niet in frietvet maar in ossevet bereid tussen de 3-5 minuten.
Dit zorgt voor de echte Belgische smaakmaker.

 

Nederlands friet

In Nederland bieden de meeste cafetaria’s 2 soorten friet aan.
Dikke en dunne frieten maar de enige echte Belgische frieten zie je nog maar weinig hier.
Wij Nederlanders gaan hier toch vaak voor naar België omdat je ze daar in een origineel frietkot kunt vinden.
De meest verkochte frieten zijn dunne en hard gebakken frieten of de zachte Franse frietjes.

Friet in schil

In bijvoorbeeld Amersfoort heb je de mogelijkheid om friet in schil te eten.
De schil van een aardappel is eetbaar en zit boordenvol met vitamines.
Vaak zie je dan gewoon half geschilde frietjes wanneer je ze besteld en worden ze in een puntzak geserveerd.
Ze komen ook op steeds meer plekken voor waaronder Utrecht.
Hier heb je als extra mogelijkheid om ze te kruiden met speciale frietkruiden.
Deze kruiden heb je ook weer in verschillende soorten.